Korisne informacije

_

Putni dokumenti
Za ulazak u republiku Hrvatsku potrebna je putovnica, za građane EU dovoljna je i osobna iskaznica. Djeca moraju također posjedovati valjanu putovnicu za prelazak granice. Strani posjetitelji inače ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku – za provjeru tih informacija pogledajte web stranice Ministarstva vanjskih poslova (www.mvp.hr). Ako ipak trebate vizu, molimo Vas da kontaktirate Hrvatsku ambasadu u Vašoj zemlji.

Medicinska služba
Bolnice i klinike postoje u svim većim gradovima, a ambulante i ljekarne i u manjim mjestima. Strani turisti koji su obvezno osigurani u državama s kojima Hrvatska ima ugovor o socijalnome osiguranju za vrijeme privatnog boravka u Republici Hrvatskoj ne plaćaju usluge hitne zdravstvene zaštite, pod uvjetom da imaju ugovorom predviđene potvrde o pravu na zdravstvenu zaštitu. Osobe koje dolaze iz država s kojima nije sklopljen ugovor ili s kojima ugovorom nije predviđeno korištenje zdravstvene zaštite, sve troškove zdravstvene zaštite snose same.

Veterinarska služba:
Hrvatska je pokrivena mrežom veterinarskih klinika i ambulanti. Za više informacija, molimo vas informirajte se na licu mesta ili putem interneta.

Blagdani i neradni dani:
1 siječnja – Nova godina, 6. siječnja – Sv. tri kralja, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, 1. svibnja – Praznik rada, Tijelovo, 22. lipnja – Dan antifašističke borbe, 25. lipnja – Dan državnosti, 5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 15. kolovoza – Velika Gospa, 8. listopada – Dan neovisnosti, 1. studenoga – Svi sveti, 25. i 26. prosinca – božićni blagdani

Hrvatska valuta: Kuna (1 Eur= aprox. 7 kn)
Važniji telefonski brojevi:
Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: + 385
Hitna pomoć: 194
Vatrogasci: 193
Policija: 192
Pomoć na cesti: 1987
Nacionalna središnjica za spašavanje i traganje: 9155
Vremenska prognoza i stanje na cestama: 060 520 520
Hrvatski autoklub (HAK): +385 1 4640 800